Kıdem sıfatı ne demektir?
Sıkılık, Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı veya başlangıcının olmadığı ve Tanrı’nın ezeli ve ebedi olduğu anlamına gelir. Bu sıfat, Tanrı’nın yaratılmamış olduğunu ve onsuz zamanın olmadığını ifade eder.
Kıdem ve beka ne demek?
2- Kıdem: Allahü teâlânın varlığının öncesi ve başlangıcı yoktur. 3- Beka: Allahü teâlânın varlığının sonu yoktur. Hiçbir zaman yok olmaz.
Zati ve subuti sıfatları nelerdir?
Çünkü Allah’ın özünü anlamamız ve kavramamız mümkün değildir. Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır: özsel ve sübuti. Özsel sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefet, kıyam bi-nafsihi. Subuti sıfatlar: hayat, bilgi, semi’, çarşı, irade, kudret, konuşma ve yaratılış.
Zati sıfat nelerdir kıdem?
3- Telafi: Allah’ın başlangıcı yoktur. O, aynı zamanda tüm zamanların üstündedir. Başlangıcı olmadığı için ezeli ve ebedidir.
Kıdem nedir?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Fiili sıfatlar nelerdir?
Fiilî sıfatlar, Allah hakkında yaratmak-yaratmamak, yiyecek vermek-vermemek, azap etmek-azap etmemek gibi hem olumlu hem olumsuz anlamda kullanılabilen fiillerdir ve “Allah’ın zıddı olan sıfatlarla nitelenebilen” (Muhammed Emân b. Ali el-Câmî, s. 205) bir tanımdır.
Allah’ın bekā sıfatı nedir?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Kıdem ve hudus ne demek?
Evrenin ezeliliği (kiddad) ve geçmişi (hudûs) hakkındaki tartışmaların isimlendirmeden kaynaklandığını düşünen İbn Rüşd’e göre evrenin ne gerçekten ezeli ne de tamamen sonradan var olduğu söylenebilir. Burada vazgeçilmez olan husus evrenin bir Yaratıcı tarafından yaratılmış olduğunun kabulüdür.
Bekā nedir?
Hayatta kalabilme veya yaşayabilirlik, hayatta kalma veya varlığını sürdürme yeteneğidir.
Zat-ı ne demektir?
1. Hiç kimse, kişi, şahıs, özellikle saygın bir kişi: Çünkü orada soylu bir şahsın (Ömer Seyfeddin) mezarı vardı.
Tekvin Allah’ın hangi sıfatıdır?
Bu terim nerede ve nasıl kullanılırsa kullanılsın, asıl tema “hiçlikten bir şey yaratmaktır.” Maturidilere göre Tekvin, Allah’ın özüyle var olan ezeli bir sıfattır. Allah’ın diğer gerçek sıfatlarını da içeren bir şekilde “var olmayandan var olmayanı yaratmak” anlamındaki yaratıcılığını ifade eder.
Semi Allah’ın hangi sıfatıdır?
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak” anlamlarına gelen; “duyurmak” anlamına gelen sem’ kökünden türemiş olan semi’, “duymak” anlamına gelir. Allah’a nisbet edildiğinde “Duyulması mümkün olan her şeyi işiten” olarak açıklanır.
Zat ne demek din?
Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.
Kudret Allah’ın hangi sıfatıdır?
Allah’a güç, sahip olma ve egemenlik anlamında atfedilen temel niteliklerden biri. Allah’ın özü ile evren arasındaki ilişkiyi ele alan sıfatlardan biri. Tanrı’nın nesneleri ve olayları, özellikle de sorumluluk doğuran insan eylemlerini sonsuzlukta planladığı ve bunları zamanı geldiğinde yarattığı anlamına gelen bir terim.
Allah’ın tek olmasına ne denir?
Tevhid, Allah’ın varlığına ve birliğine, bütün mükemmel niteliklerin O’nda olduğuna ve eşinin olmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah sözüne kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişiye mümin ve muvahhid denir.
Kıdem ve hudus ne demek?
Evrenin ezeliliği (kiddad) ve geçmişi (hudûs) hakkındaki tartışmaların isimlendirmeden kaynaklandığını düşünen İbn Rüşd’e göre evrenin ne gerçekten ezeli ne de tamamen sonradan var olduğu söylenebilir. Burada vazgeçilmez olan husus evrenin bir Yaratıcı tarafından yaratılmış olduğunun kabulüdür.
Allah’ın sıfatı basar ne demek?
“Görmek, bilmek, hissetmek; görme duyusu ve gözlerin hissi” anlamına gelen Basar, bir kemal sıfatıdır ve Yüce Allah’ın, görme duyusuna tabi olan şeyleri tam olarak bildiğini ifade eder.
Vahdaniyet sıfatı ne demek?
Sözlükte “tek, yalnız, tek” anlamına gelen vahd (vahdet) kökünden türemiş ve “özünde ve niteliklerinde hiçbir ortağı bulunmayan, biricik ve tek olan” anlamındaki suni bir mastardır (el-Muʿcemü’l-vasîṭ, “vḥd” md.).
Alemin kıdemi ne demek?
Evrenin kıdemi sorusu, evrenin sonradan mı yoksa sonsuzlukta mı yaratıldığı tartışmasına dayanır. Felsefe ve teoloji geleneğinde yaratılışa ilişkin iki temel yaklaşım vardır. Bunlar, genellikle teologlar tarafından savunulan “zamansal (sonradan) yaratılış” anlayışı ve filozoflar tarafından savunulan “ebedi yaratılış” anlayışıdır.