İçeriğe geç

Ayıplı Mal Süresi Ne Kadar

Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?

Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi nedir? Başka kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan kaynaklanan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.

Ayıplı mal kaç gün içinde ihbar edilir?

Satış tarihinde yürürlükte olan 4077 sayılı TKHK’nın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre; tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde, bariz ayıpları satıcıya bildirmekle yükümlüdür.

Kusurlu ürün kaç gün içinde iade edilir?

1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca, Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.

Ayıplı mal davası ne kadar sürer?

Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?

10 yıllık süre sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

198) T.B.K. 223/2. Maddeye göre bu ayıbın derhal bildirilmesi zorunludur. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ve 15. Hukuk Dairesi içtihatları, ayıbın bildirilmesinin resmî olmayıp tanıkla ispat edilebileceğini kabul etmiştir.

Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen niteliğe sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.

Ayıplı malı nereye şikayet ederim?

Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildiği bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.

Bozuk ürün kaç günde iade edilir?

Cayma hakkına ilişkin bildirimin kendisine ulaşmasından itibaren 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcı’ya iade edilir ve Alıcı, 10 (on) gün içinde mal/hizmeti geri göndermekle yükümlüdür.

Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?

Arızalı ürünü nasıl iade edebilirim? Satın alınan ürünün arızalı çıkması halinde tüketici, isterse satın alma işlemini gerçekleştirdiği firmaya başvurarak ürünü iade edebilir. Bu iade firma tarafından kabul edilmezse tüketici uyuşmazlık çözüm kurumuna başvurabilir.

Ayıplı mal zamanaşımı nedir?

Arızalı mallardan kaynaklanan herhangi bir hasara ilişkin talepler üç yıl sonra sona erer. Bu talepler, hasara neden olan ürünün piyasaya sunulduğu günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar.

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.

Ayıplı mal neleri kapsar?

Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.

Zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu alacaklar nelerdir?

“Aşağıdaki talepler beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir: kira bedelleri, anapara faizi ve ücretler gibi diğer tekrarlayan eylemler. Oteller, moteller, pansiyonlar ve tatil köylerindeki konaklama masrafları ile restoranlar ve benzeri yerlerdeki yiyecek ve içecek masrafları. Daha fazla makale…

Eser sözleşmelerinde zamanaşımı ne zaman başlar?

Türk Borçlar Kanunu’nun 147/6. maddesine göre, imalat kusuru hariç olmak üzere, iş sözleşmesinden doğan alacaklar ile fesih nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesinden ileri sürülebilen alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olduğu günden itibaren başlar (TBK m. 149).

Alacak zamanaşımı süresi kaç yıldır?

Borçlar Kanunu’nun 146. maddesi genel zamanaşımı süresinin 10 yıl olduğunu hükme bağlamıştır. Bu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi öngörülmediği takdirde uygulanır. Kanunda aksi öngörülmediği takdirde her alacak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.

Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Travesti Escort